...

Er zijn verschillende subsidieregelingen voor de verduurzaming van huizen. Hieronder staan enkele bekende regelingen:

  • ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) subsidie voor de aanschaf en installatie van duurzame energie-installaties, zoals warmtepompen.
  • SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) subsidie voor productie van duurzame energie, zoals windenergie.
  • EIA (Energie-investeringsaftrek) korting op de belasting die bedrijven betalen voor investeringen in energiebesparende maatregelen en duurzame energie.
  • Premie Duurzame Energielening verhoogt het financieringsbedrag voor een lening voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en HR-ketels.
  • WOZ-waardeforfait voor zonnepanelen: bedrijven krijgen een korting op de waarde belasting als ze zonnepanelen op hun dak leggen.
  • Subsidie op zonnepanelen is gestopt. Om zonnepanelen te financieren kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. Met de Energiebespaarlening kunt u ook zonnepanelen financieren. 

Subsidies voor isolatie

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel krijg je een lager bedrag: zo’n 15 procent van de kosten.De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je krijgt alleen subsidie als je een isolatiebedrijf inschakelt, dus niet voor doe-het-zelf.Voor 2 maatregelen mag je dakisolatie combineren met isolatie van je muren (spouw, binnenkant gevel of buitenkant gevel), vloer of ramen, of met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.

De subsidie voor 1 maatregel geldt vanaf 2 april 2022, voor maatregelen die op of na die datum zijn uitgevoerd.

Bekijk de uitgebreide voorwaarden op: Subsidie voor isolatie.

Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.

Let op: deze regelingen en de precieze voorwaarden kunnen veranderen, dus is het raadzaam om altijd de meest actuele informatie te verifiëren bij de desbetreffende overheidsinstantie.

Back To Top