...

Eet minder vlees en meer groenten

Duurzame voeding is een belangrijk onderwerp in onze huidige maatschappij. Er zijn veel voordelen aan het eten van vegetarische en veganistische voeding, niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Vegetarisch en veganistisch eten is goed voor het milieu omdat het de uitstoot van broeikasgassen vermindert en het gebruik van landbouwgrond vermindert. Bovendien kan het eten van plantaardige voeding helpen bij het verminderen van de uitstoot van ammoniak en andere luchtverontreinigende stoffen.

Vegetarisch en veganistisch eten is ook gezonder dan een dieet dat rijk is aan vlees. Planten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een gezonde levensstijl. Bovendien is vegetarisch en veganistisch eten vaak minder calorierijk, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op obesitas en hart- en vaatziekten.

Vlees heeft een enorme impact op het milieu. De reden: de spijsvertering van voornamelijk runderen.Ze stoten een enorme hoeveelheid Methaan uit, dit is een molecuul dat 23 keer meer impact heeft op het broeikas effect dan CO2.Tevens gebruikt ons vee een enorme hoeveelheid voede=sel en laat dus een behoorlijke foodprint achter

De stikstof crisis in Nederland confronteert ons met de feiten.Het grootste deel van het vlees en de zuivel die in onze vee-industrie wordt geproduceerd gaat linea recta de grens over. Terwijl de mest van al die dieren de lucht, het water en de bodem vervuilt, waardoor planten- en diersoorten uitsterven. Geen wonder dat men het er over eens zijn dat we om ons klimaat en onze natuur te beschermen drastisch minder dieren moeten gaan houden.

De vleesindustrie is zelfs nog schadelijker voor het milieu dan de auto industrie en het verkeer. Een voorbeeld: als iedereen in Nederland één dag per week alle dierlijke producten vervangt door voedingsmiddelen op basis van soja, is dat qua CO2-uitstoot te vergelijken met 430.000 minder auto’s op de weg (bron: Voeding & Visie).

Gelukkig is de huidige maatschappij veel meer ingesteld op vegetarisch eten dan 20 jaar geleden. Ongeveer 67% van alle Nederlanders eet niet iedere dag vlees. En het percentage zogenaamde ‘flexitariërs’ stijgt. Ook zijn er steeds meer mensen die helemaal geen vlees of vis eten en vegetariër of veganist zijn.

Vegetarisch eten en flexitarisch zijn zijn beide populaire trends in veel landen. Vegetarisch eten, waarbij geen vlees wordt gegeten, is al langer populair, maar het aantal mensen dat zich aansluit bij deze levensstijl neemt de laatste jaren toe. Dit kan worden toegeschreven aan een groeiende bewustwording van de gezondheids- en milieuvoordelen van vegetarisch eten, evenals een toenemende beschikbaarheid van vegetarische producten in supermarkten en restaurants.

Flexitarisch eten, waarbij mensen af en toe vegetarisch eten, maar ook vlees eten, is ook aan populariteit aan het winnen. Dit kan worden gezien als een manier om de voordelen van vegetarisch eten te combineren met de flexibiliteit van een dieet dat ook vlees bevat. Flexitarisch eten kan een goede optie zijn voor mensen die willen beginnen met het verminderen van hun vleesconsumptie, maar niet klaar zijn om helemaal te stoppen met het eten van vlees.

Het exacte aantal mensen dat vegetarisch eet of flexitarisch is, varieert per land, maar over het algemeen wordt geschat dat ongeveer 3-4% van de wereldbevolking vegetarisch is en dat 20-30% van de mensen in ontwikkelde landen een flexitair dieet volgen.

Als je kiest voor de juiste vervanging kan een vegetarisch voedingspatroon heel volwaardig en dus gezond zijn.

Veganistisch eten is een stijl van voeding waarbij geen producten afkomstig zijn van dieren worden gegeten of gebruikt. Dit betekent geen vlees, vis, zuivel, eieren of honing, en ook geen producten die op deze wijze zijn gemaakt, zoals gelatine of caseïne. Veganisten kiezen ervoor om alleen plantaardige voeding te eten, zoals groenten, fruit, granen, noten en peulvruchten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een veganistisch dieet goed gepland moet worden om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, vooral eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B12 en omega 3 vetzuren. Veganisten kunnen deze voedingsstoffen verkrijgen door het eten van een gevarieerd dieet van plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten, granen en sommige groenten, en supplementen kunnen ook worden genomen.

In de meeste steden zijn er tegenwoordig veel veganistische restaurants en er zijn ook steeds meer veganistische producten beschikbaar in supermarkten. Ook is het makkelijker geworden om recepten te vinden om zelf veganistische maaltijden te bereiden.

Over het algemeen kan een veganistisch dieet een gezonde en duurzame keuze zijn, maar het is belangrijk om voldoende onderzoek te doen en met een arts of diëtist te overleggen als je overweegt om deze levensstijl aan te nemen.

I

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top